BOLUSPOR'UN TÜRK FUTBOLUNA KIYAĞI

BOLUSPOR'UN TÜRK FUTBOLUNA KIYAĞI

Yıl 4 Şubat 1990. Boluspor Süper Lig'de Beşiktaş'ı konuk ediyor. Ama kim bilebilirdi ki bu maç Türk futbol tarihinde kulüplerin mali sistemi açısından dönüm noktası olan maç olacağını?

04.02.2021

Avrupa futbolu için "Bosman olayı" neyse, Türk futbolu için de bu maç odur. Bu maç kulüplerin yayın gelirleri açısından milattır. Bu maç sayesinde kulüplerin o dönemki yayın gelirleri yıllık 20-30bin dolardan 20-30 milyon dolara çıkmıştır.
 
       O dönemin Kulüp Başkanı Yılmaz Becikoğlu, dönemin yönetim kurulunun da desteğini arkasına alarak, Türk futbol tarihinde ilk defa TRT kameralarını "Özet yayın hakkı" ödemediği için stada almamıştır. O tarihe kadar devlet televizyonu TRT, sadece naklen maç yayınları için 15-20 bin dolar gibi çok cüzi bir ücret ödüyor, özet görüntüler içinse kulüplere hiçbir ücret ödemiyordu.
 
      TRT için futbol yayın hakkı o kadar ucuz ve değersizdi ki, Cenk koray ve Güneş Tecelli'nin sunduğu 'Stüdyo Pazar' programı içerisinde 3-4 maçın aynı anda dönüşümlü naklen yayını yapılabiliyordu. Üstelik kulüplerle sezonluk anlaşma yapılmıyor, TRT istediği hafta istediği maçı yayınlıyor veya yayınlamıyordu. Maçın televizyondan yayınlanıp yayınlanmayacağı son saniyeye kadar belli olmuyor, olamıyordu. Bu nedenle kulüplerin sezon başında "naklen yayın geliri" hakkında en ufak bir fikir sahibi olmaları ve buna göre plan yapmaları mümkün değildi.
 
      Öte yandan TRT para vermeden özet yayınlamayı Anayasa'da yer alan "Vatandaşın haber alma hürriyeti" ilkesine dayandırıyor ve özet görüntü yayınlamayı ticari amaçlı değil "Vatandaşa haber vermek" yaptığını iddia ediyordu. Oysa olay hiç de öyle değildi. Pazar akşamları saat 21:00'de başlaması gereken "Spor Stüdyosu" bazen 40-45 dakika süren reklamlar yüzünden saat 22:00'ye doğru ancak yayına başlıyor ve TRT bu uygulamadan ciddi bir gelir elde ediyordu. Üstelik 1990 yılında artık Türkiye "Özel televizyon" kavramı ile tanışmış ve "Magic Box" TRT'nin futbol gelirlerine göz dikerek kulüpleri içten içe doldurmaya ve bir anlamda "şeytanı uyandırmaya" başlamıştı.
 
        
        Bu kavga dövüş arasında oynanan maçı Beşiktaş, Feyyaz(2), Ali(2) ve Metin'in golleriyle 5-1 kazanmıştı. Maçın diğer bir ilginç yanı ise Beşiktaşlı Feyyaz'ın attığı muhteşem golün televizyon görüntülerinin olmayışıdır. Feyyaz Uçar'ın "Hayatımda attığım en güzel gol" dediği Beşiktaş'ın 3. golü, yayın kavgasına kurban gitmiştir.
 
       Bu maçın diğer bir minor ilginç yanı ise Feyyaz hayatının en güzel golünü atarken, Beşiktaş'ın sakar golcüsü Ali'nin hayatının en komik golünü atmış olmasıdır. Metin'in sağdan yaptığı sert orta Ali'nin suratına resmen çarparak gol olmuş ve Beşiktaş'lı oyuncuların gole sevinmekten çok kahkahalarla gülmesine neden olmuştur.
 
         Hal böyleyken, Boluspor maçı kaybetmiştir ama Türk Futboluna bu büyük kıyağı yıllarca konuşulmuştur. Konuşulmaya da devam edecek.

Bu Habere Yorum Yap

Güvenlik Kodu LISNE