Madde Madde Yeni Spor Yasası

Madde Madde Yeni Spor Yasası

Spor Yasası Resmi Gazete'de yayımlandı.

27.04.2022

TBMM'den geçen Spor Yasası Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni yasayla dernek statüsünden çıkarılan spor kulüpleri anonim şirket olarak tescil edilecek.

Meclis'ten geçen Spor Yasası Resmi Gazete'de yayımlandı. Yasayla birlikte spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılarak, spor anonim şirketi olarak tescil edilmesinin önü açıldı.

Daha önceden spor kulüpleri Dernekler Kanunu’na göre kuruluyordu. Dernek olması nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından tescil edilip denetlenirken diğer taraftan spor faaliyetlerinden ötürü de Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tescil ve denetim yapılıyordu. Artık dernek değil kulüp olarak kurulacaklar. Mevcut dernekler kulüp olacak ve sadece Gençlik ve Spor Bakanlığınca tescil edilecek ve denetlenecek.

Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, önceki yıl brüt gelirlerinin en fazla yüzde 10'una kadar borçlanabilecek. Kulüp başkanları ve yöneticiler, yaptıkları fazla borçlanmadan sorumlu tutulacak. Mevcut yöneticilerden önceki borçlar için de spor kulüplerine bir ödeme takvimi çıkartılacak. Düzenlemeyle, kulüplerdeki kayıt dışılığın da önüne geçilecek

Madde madde yeni spor yasası

1- Yeni yasaya göre, spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılacak, spor anonim şirketi vasfı kazanacak.

2- Spor federasyonları, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulacak. Spor kulüpleri, birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde üst kuruluş kurabilecek.

3- Spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerince yapılacak temliklere ilişkin çeşitli sınırlamalar ve nitelikli genel kurul kararı şartı getirilerek uzun vadeli ve sağlıksız borçlanmanın önüne geçilecek.

4- Düzenleme ile spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri için "denk bütçe" sistemi getirilecek. Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, önceki yıl brüt gelirlerinin en fazla yüzde 10'una kadar borçlanabilecek.

5- Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri genel kurul kararı gerekmeksizin bir önceki hesap döneminde gerçekleşen brüt gelirinin en fazla yüzde 25'ini temlik edebilecek.

6- Spor federasyonları, belirli liglerde yer alabilmek için spor anonim şirketi statüsünde olma yükümlülüğü ve bu şirketler için ödenmiş sermayesi 1 milyon liradan az olmamak üzere asgari sermaye zorunluluğu getirebilecek.

7- Kanun ile spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerince yapılacak 7 bin liranın üzerindeki ödeme ve tahsilatların, bankalar, finansal kuruluşlar ve PTT aracılığıyla yapılması zorunlu olacak.

8- Kamu yararına çalışan spor kulüpleri, kamu yararına çalışan derneklere sağlanan haklardan yararlanacak.

9- Aynı spor federasyonunda üst üste veya aralıklı olarak en fazla üç dönem başkanlık yapılabilecek.

10- Federasyonların yönetimindeki iki yönetim kurulu üyesinin milli sporcu olması zorunlu olacak.

11- Son 5 yıl içinde bir defada 6 ay veya toplam 1 yıl hak mahrumiyeti cezası alanların üyelikleri resen sona erecek.

12- Düzenleme ile futbolcusunu başka bir kulübe transfer eden spor kulübü veya spor anonim şirketini temsil eden menajere, spor kulübü veya spor anonim şirketinin elde ettiği bonservis bedelinin yüzde 10'una kadar ücret kararlaştırabilecek.

13- Spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ile profesyonel futbolcular ve menajerler arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TFF'ye bildirilen sözleşme dışında taraflara veya üçüncü kişilere doğrudan ya da dolaylı menfaat sağlayan başka bir hukuki işlemin tespiti halinde

menajerin faaliyetine son verilecek ve ilgili futbolcu 3 aydan 1 yıla kadar müsabakalardan men edilecek.

14- Spor kulübü yöneticileri zararlardan müteselsilen sorumlu olacak.

Bu Habere Yorum Yap

Güvenlik Kodu 5VIIQ