ŞİFA NİYETİNE

ŞİFA NİYETİNE

Bülent Çiftçi yazdı...

08.03.2020

Geçenlerde teknik direktörlerin oyuncuların başarısı için spor becerileri ve strateji ile gelişimini sağlayan ve daha detaylı görevlerini içeren güzel bir yazı okudum.

Peki, büyük umutlarla takımın başına getirilerek başarı beklenen teknik direktörlerin futbolcularına karşı bakış açıları ve yükümlülükleri neler olmalıymış? Kan değişikliğiyle bulunduğumuz durumun içersinde bir hareketlenme ve kıvılcım saklı olan bu yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Futbol takımlarında teknik direktörün görevleri öncelikle futbolcuları maçlara hazırlamaktır. Yani futbolcuları psikolojik ve fiziksel olarak maçlara yoğunlaştırmaktır. Antrenmanlarda futbolcuların psikolojik özelliklerini takip ederek her hafta maça en iyi on bir futbolcuyu çıkarmaktır.

Teknik direktörlerin görevleri geniş kapsamlıdır, takım içinde ki huzuru disiplini sağlamakla yükümlüdür. Başarıya aç olduğunu oyuncularına her defasında aktararak maç haftasına takımı hazırlar, psikolojik ve taktik açıdan takım da bir grup ayrışma gibi en ufak sorunları, mutlu sona ulaştırır.

Yönetime raporlar sunarak, kulübün mali açıdan yapılanmasına ön ayak olarak geleceğin takımını kurmak için planlar projeler çizer. Altyapılardan genç cevherleri parlatarak Türk futboluna kazandırırlar. Teknik direktör, beyefendi centilmen bir kişiye sahip olunmalı, futbolun görünmeyen saha dışı kahramanları onlardır.

Futbol takımında, kim iyi oynuyor kim iyi oynamıyor onun takipçisi, oyun kurallarını çizen, oyunu kurallarına göre değiştiren, oyuncuları motive eden, kim nerde nasıl oynaması gerektiğini belirten, oyunun gidişatına göre taktik belirleyen ve yine oyunun gidişatına göre oyuncu alıp ve oyuna yeni oyuncu sokan kişi teknik adamdır. Takımının kazanması için her taktiği deneyen bir insandır. Adeta bir takımın yönetmeni durumundadır.

İşler kötüye gitse iyiye de gitse her zaman için oyuna müdahale eder. Teknik adam futbol takımlarında en önemli vazife olan beynin görevini yapar. Nasıl insan vücudunda farklı organlar varsa futbol takımı da bir insan vücudu olsaydı teknik adam beyin görevini üstlenirdi.
Teknik adam olmak gerçekten meşakkatli ve zor bir uğraştır. Öncelikle futbolun ilmi düzeyini fevkalade bilmek gerekir ondan sonra da oyunu iyi okuyup yönlendirmek gerekiyor.

Bence en zor mesleklerden birisi teknik adamlık, sonuçta büyük kitlelere hitap ediliyor ve mahcup olmak istemez kimse yüz kızartıcı başarısızlıklar insanlar için iyi olmaz kendilerine en iyi teknik adamları örnek almaları onlardan daha iyi olmaya özen göstermeleri gerekmektedir.

Bir teknik direktörün özellikleri yukarıda paylaşmış olduğum yazıda olduğu gibi olmalıymış. Katılmadığım tek nokta ise, göreve geldiklerinde alt yapıya önem vereceğim diyen teknik direktörlerin haftayı kurtarma peşinde oldukları. ‘Alt yapılardan genç cevherleri parlatarak Türk futboluna kazandırmak’, söyleminde ise bu görevi yerine getiren birkaç teknik direktör ve spor kulübü dışında onlara güvenip şans veren pek olmuyor.

Bu Habere Yorum Yap

Güvenlik Kodu QU3FB